Кремль оголосив про припинення дії "зернової угоди" (оновлено)

путин,песков

Прессекретар президента РФ Дмітрій Пєсков заявив про зупинку дії "зернової угоди".

Про це пише російське РБК.

"Фактично домовленості припинили дію сьогодні. На жаль, частина, яка стосується Росії, досі не виконана. Як тільки російська частина домовленостей буде виконана, Росія негайно повернеться до виконання угоди", – сказав Пєсков.

Термін дії Чорноморської зернової ініціативи, у межах якої здійснювався експорт української агропродукції, завершується 17 липня.

Пізніше офіційна представниця російського МЗС Марія Захарова заявила, що 17 липня Росія направила Анкарі, Києву та ООН свої заперечення щодо продовження "зернової угоди", пише Інтерфакс.

"Росія сьогодні офіційно повідомила турецьку та українську сторони, а також Секретаріат ООН про заперечення проти продовження угоди", – зазначила вона.

За її словами, "найближчим часом буде оприлюднено заяву МЗС із детальними розʼясненнями російської позиції".

Як повідомлялося, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявляв, що домовився із російським президентом Путіним про продовження "зернової угоди", яка дозволяє експорт українського зерна з чорноморських портів. Але згодом у Москві спростували заяви турецького президента.

Раніше генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш запропонував президенту Путіну продовжити "зернову угоду" в обмін на підключення дочірньої компанії "Россєльхозбанку" до міжнародної платіжної системи SWIFT.

Водночас 13 липня, Путін вчергове заявив, що вимоги Росії для продовження дії угоди не виконуються, але зазначив, що остаточне рішення про вихід з неї РФ ще не ухвалила. При цьому тиждень тому МЗС РФ фактично підтвердило блокування заходу суден до "зернового коридору", повідомивши, що всі судна мають вийти з нього до 18 липня.

Росія заявляє, що не планує продовжувати свою участь у "Чорноморській зерновій ініціативі", вимагаючи часткового скасування санкцій та відновлення роботи аміакопроводу "Тольяті-Одеса", який підірвано щонайменше у двох місцях.