Відповідальність за спробу вкрасти в ЗСУ 4 млрд грн лежить на Резнікові, відомство якого продовжує виправдовувати цю очевидну схему — Шабунін

Компанія, з якою Міноборони збиралося вкрасти в ЗСУ 4 млрд грн на закупівлі їжі вийшла зі “спростуванням”. Із важливого: постачальник (як і міноборони раніше) НЕ СПРОСТУВАЛИ, що оприлюднений контракт справжній. Натомість, компанія спробувала виправдати космічні ціни. Саме цю лапшу вішатиме сьогодні депутатам команда Резнікова.

Об этом сообщает Правда РУ

Про це пише на своїй сторінці у телеграм Віталій Шабунін, голова правляння ГО "Центр протидії корупції".

Отже, чому постачальник бреше про ціни, виправдовуючи спільників з Міноборони. Нижче розбір журналіста-викривача Юрія Ніколова:

“Вони напирають на схему, впроваджену кілька років тому. Мовляв, Міноборони купує не просто харчі, а комплект продуктів за Каталогом з переліком продуктів більше 400 найменувань. Цю схему придумали для виграшу «своїх» фірм на відкритих торгах та маніпуляцій при поставці.

Спрощено схема виглядає так. Міністерство оборони оголошує закупівлю комплекту з 400 позицій необхідних харчів. Учасник заповнює таблицю з цінами за одиницю (кг, штука, літр).

Далі для розрахунків ціну кожного товару приводять до ціни за 1 грам чи 1 кілокалорію (тут самі військові мають пояснити що вони беруть за одиницю). І потім сумують оті ціни за 1 грам по всій таблиці. І так отримують вартість «комплекту».

Ще раз – вартість комплекту, це сума цін усіх товарів в таблиці приведених чи то до ціни за 1 грам, чи то 1 кілокалорію.

Нормальний постачальник для участі в тендері пише ринкову ціну (ну хоча б на рівні магизину, до якого товари також возять з продуктових баз): «осетр охолоджений – 400 грн/кг, картопля – 8 грн/кг, яйце 7 гривень/штука, куряче стегно 80 гривень/кг».

І сумарно ціна пропозиції нормального учасника становить 495 гривень.

Блатний постачальник пише: «осетр охолоджений – 240 грн/кг, картопля – 22 грн/кг, яйце 17 гривень/штука, куряче стегно 120 гривень/кг».

І сума блатного становить 399 гривень. Це ж менше від 495 у нормального? Да. Тому блатний і виграє тендер. І починає розказувать – у мене найдешевеший комплект.

Вся ця схема можлива, якщо військовий замовник не вимагає у блатного поставки осетра по абсолютно неринковій ціні 240 гривень, завдяки заниженню якої він і виграв торги. І запрашує поставку саме яєць, картоплі і курятини, які зашиті у дешевий комплект по завищеній ціні.

Або якщо в контракті прописана можливість постачальника відмовитись від поставки осетра з заміною однаковою кількістю кілокалорій іншого продукту. Наприклад, замінити осетра курячими стегенцями.

Тобто це звичайна змова з міноборонівським замовником, який або на рівні контракту зашив можливість постачальника маніпулювати Каталогом, або на стадії замовлення продуктів не вимагає дешевого, але хоче дорогі яйця.

Історія про довгий контракт і коливання цін і поставку на фронт – це вообще фуфло.

Закупівлі Міноборони вивели з «Прозорро» в тому числі для того, щоб замовляли швидко, щоб могли реагувати на зміни обстановки. Тому Резніков і його тиловики можуть хоч кожен день переглядати рівень цін і оформлювати додатки до договору.

Подібне було у 2022 році. Тоді Міноборони мало контракти на поставку цих самих харчів у ті самі регіони, але кожен був довжиною від 1 до 3 місяців. І тоді яйця коштували від 6 до 9 гривень.

При цьому по вересневому контракту з компанією «Ок ленд фуд» поставка була не тільки для частин у Києві Житомирі чи Сумщині, але й для фронтових Харківщини і Донеччини.

І нічо – ціна яйця була 6 гривень, а куряче стегно записали у контракт по магазинній ціні 84 гривні. Тобто доставка не впливала на стелю ціни у контракті так драматично, як у річному контракті з «Актив компані», що почав діяти з 1 січня.”


Источник: Слон РУ