Окупанти підірвали Каховську ГЕС, станція відновленню не підлягає (оновлено)

гес,каховська

Російські окупанти здійснили підрив Каховської гідроелектростанції. Близько 16 тисяч людей на правобережжі Херсонщини перебувають у критичній зоні.

Про це повідомляє голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін у Telegram.

За його словами, критичного рівня вода досягне через 5 годин. Уже почалася евакуація місцевого населення з небезпечних районів.

Військова адміністрація та всі служби, зокрема ДСНС та поліція, о 5 ранку були підняті по тривозі.

"Зібрана комісія ТЕП та НС, поставлені завдання. Відбувається евакуація населення. Всі старости і голови громад поінформовані і збирають населення у визначених точках збору. В кожній громаді створено окремий штаб, який відповідає за свою територію", – додав він.

Станом на 07:30 повністю або частково затоплені такі населені пункти: Тягинка, Львове, Одрадокам’янка Бериславського району, Іванівка, Микільське, Токарівка, Понятівка, Білозерка, мікрорайон Острів міста Херсона Херсонського району. Водночас Прокудін наголосив, що будуть підтоплені й інші населені пункти.

Близько 16 тисяч людей на правобережжі Херсонщини у критичній зоні.

Нині організовано евакуацію мешканців даних населених пунктів автобусами до Херсона, далі до Миколаєва і звідти до Хмельницького, Одеси, Кропивницького, Києва та інших. О 12:00 на залізничному вокзалі з Херсона вирушить евакуаційний потяг до Миколаєва.

Як додали в "Укргідроенерго", внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає.

Президент Володимир Зеленський ухвалив рішення провести екстрене засідання РНБО України.