Польща та Німеччина не можуть домовитися щодо ремонту "Леопардів" для України

Picture

Фото: gettyimages .com

Влада Німеччини та Польщі не може домовитися щодо обслуговування бойових танків Leopard, які були передані Україні.

Про це повідомляє видання Spiegel з посиланням на джерела в оборонній сфері.

Наприкінці травня в Польщі мав відкритися ремонтний центр, але сторони досі не змогли дійти згоди. Видання нагадує, що міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус оголосив про плани відкрити завод ще у квітні, оцінивши приблизні витрати на проєкт у 150 млн євро.

"Через два місяці після зустрічі в Рамштайні оптимізм згас – і не тільки у міністра. За словами інсайдерів оборонної промисловості, німецько-польський танковий проєкт досі не досяг жодного прогресу. Замість цього Берлін і Варшава ведуть непримиренні суперечки про деталі структури спільного підприємства", – пише Spiegel.

Згідно з планом, два німецьких збройних концерни Rheinmetall і Krauss-Maffei Wegmann мали створити спільне підприємство, а польська державна збройова компанія PGZ – відкрити майстерню з ремонту танків на своїй території. Витрати на ремонт Leopard мав узяти на себе німецький уряд.

Однією з причин затримки джерела видання називають різні оцінки вартості ремонтних робіт. За їхніми даними, польська PGZ хотіла брати понад 100 тисяч євро за так звану первинну перевірку танків. У Німеччині за неї зазвичай беруть близько 12 тисяч євро. Крім того, PGZ нібито не хоче давати жодної гарантії на ремонтні роботи.

3 липня Борис Пісторіус має зустрітися зі своїм польським колегою Маріушем Блащаком. Це може стати останньою можливістю врятувати спільний проєкт перед самітом НАТО в середині липня.

Підготував: Сергій Дага