Росія може атакувати критично важливу інфраструктуру країн Заходу через підтримку України,

нато,лунгеску

Росія може пошкодити підводні кабелі, щоб покарати західні країни за підтримку України.

"Існує підвищене занепокоєння, що Росія може націлитися на підводні кабелі та іншу критично важливу інфраструктуру, намагаючись порушити життя Заходу, щоб отримати важелі впливу на ті країни, які забезпечують безпеку України", – повідомив глава розвідки НАТО Девід Каттлер, пише Reuters.

"Росіяни більш активні, ніж ми бачили їх протягом багатьох років у цій сфері", – сказав він, додавши, що вони більше патрулюють в Атлантиці, ніж в останні роки, а також активізували діяльність у Північному та Балтійському морях.

Загрози підводним кабелям і трубопроводам опинились у центрі уваги громадськості після того, як у вересні 2022 року незрозумілі вибухи пошкодили газопроводи Nord Stream 1 і 2, побудовані для транспортування газу з Росії до Німеччини через Балтійське море.

Оскільки занепокоєння щодо безпеки підводних кабелів зростає, західні країни збираються перетворити Північне море на екологічний енергетичний двигун, плануючи низку нових вітряних парків, які будуть з’єднані з материком кабелями.

Інші підводні кабелі передають близько 95% інтернет-трафіку в усьому світі зі швидкістю близько 200 терабайт на секунду, при цьому 200 із цих 400 кабелів вважаються критичними, згідно з даними НАТО.

"Загалом вони здійснюють фінансові операції на суму приблизно $10 трлн щодня, тому ці кабелі справді є стрижнем економіки", – сказав Каттлер.

Він попередив, що супротивники НАТО усвідомлюють величезну стратегічну перевагу можливості загрожувати безпеці західного інтернету, енергетичної та фінансової систем.

"Росія активно картографує критичну інфраструктуру союзників як на суші, так і на морському дні", – сказав Каттлер, описуючи цю процедуру як частину програми підводної розвідки, яка виконується частиною російського міністерства оборони.

Однак союзники по НАТО уважно стежать за російськими суднами, оснащеними датчиками, які можуть збирати електронну або акустичну інформацію з морського дна, підкреслив він, сказавши, що кораблі-шпигуни можна ідентифікувати за їх антенами або незвичайною активністю поблизу критичних зон.

НАТО значно збільшила кількість кораблів, які патрулюють Північне та Балтійське моря після вибухів на Nord Stream, і створила осередок захисту критичної підводної інфраструктури для покращення співпраці з промисловістю, столицями та експертами.