Євросоюз планує повністю відмовитися від російського викопного палива за 10 років

газ,євросоюз

Європейський Союз збирається припинити залежність Європи від російського викопного палива протягом цього десятиліття.

Як заявила Єврокомісія, ЄС очікує, що імпорт російського газу впаде до 40-45 млрд кубометрів цього року порівняно зі 155 млрд кубометрів у 2021 році, за рік до розв’язаної Росією війни в Україні, передає Reuters.

"Найгірші наслідки кризи, можливо, вже позаду, але немає місця для самовдоволення..."Енергетичні ринки залишаються вразливими, субсидії на викопне паливо зросли під час кризи, інфляція досі висока, нашу критично важливу інфраструктуру потрібно захистити, у тому числі від саботажу", – заявив у Єврокомісії.

Щоб замінити російський газ, країни ЄС збільшили імпорт від інших постачальників і водночас скоротили використання газу. Норвегія змінила Росію як найбільшого постачальника трубопровідного газу в ЄС, а імпорт скрапленого природного газу різко зріс, головним чином через поставки зі Сполучених Штатів.

Згідно з даними Gas Infrastructure Europe, сховища газу в ЄС заповнені на 99%, що дає країнам буфер проти потенційних шоків у постачанні цієї зими.

Рекордне зростання сонячної енергії також допомогло цього року зменшити потребу Європи в газових електростанціях, особливо в літні місяці, коли споживання енергії для кондиціонування повітря досягає піку.

Але хоча аналітики кажуть, що повернення до рекордно високих цін, які спостерігалися минулого року, малоймовірне, світові ринки газу надзвичайно напружені, що створює ризик зростання цін у відповідь на холодну погоду або подальші потрясіння пропозиції.

Єврокомісія також попередила, що країни ЄС недостатньо швидко розширюють використання відновлюваної енергетики, щоб досягти своєї юридично обов’язкової мети отримувати 42,5% усієї енергії з відновлюваних джерел до 2030 року – майже вдвічі більше, ніж нинішня частка.

Щоб прискорити це, Комісія оприлюднила план підтримки вітроенергетичної галузі Європи, яка бореться з високою інфляцією та зростаючою конкуренцією з боку китайських компаній.

Автор: Галина Ялівець