Байден ветуватиме транш Ізраїлю без допомоги для України, – Білий дім

Picture

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Президент США Джо Байден накладе вето на запропонований республіканцями Палати представників законопроєкт про пакет допомоги лише Ізраїлю, без фінансування підтримки для України. Про це повідомляє видання The Hill.

У Білому домі заявили, що глава держави не підтримає таку ініціативу представників Республіканської партії з надання допомоги Тель-Авіву, одночасно скоротивши фінансування Податкової служби (IRS) та виключивши спрямування коштів на інші пріоритети національної безпеки.

Адміністративно-бюджетне управління (OMB) розібрало пропозицію республіканців у Палаті представників і дійшло висновку, що воно "привносить партійність на підтримку Ізраїлю" і не відповідає вимогам часу, ігноруючи гуманітарну допомогу жителям сектору Газа та допомогу Україні, а також союзникам в Індо-Тихоокеанському регіоні.

"Цей законопроєкт шкідливий для Ізраїлю, для регіону Близького Сходу та для нашої власної національної безпеки", — наголосили в Адміністративно-бюджетному управлінні.

Перед цим Білий дім заявляв, що пропозиція Республіканської партії знаменує собою "відхід від двопартійного прецеденту", що вимагає скорочення фінансування в рамках надзвичайного пакета заходів національної безпеки США.

"Конгрес послідовно та двопартійно працював над наданням допомоги Ізраїлю у сфері безпеки, і цей законопроєкт загрожує зайво підірвати цей давній підхід. Відділення допомоги Ізраїлю в галузі безпеки від інших пріоритетів у додатковому документі з національної безпеки матиме глобальні наслідки", — зазначили в OMB.

У заяві Управління також йдеться, що адміністрація продовжить працювати із законодавцями в Конгресі, щоб домогтися угоди на додатковий запит, висунутий раніше цього місяця Білим домом.

BAGNET нагадує, 20 жовтня президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден запросив у Конгресу узгодження бюджету для допомоги Україні та Ізраїлю. За даними американських ЗМІ, сума запиту становить 105 мільярдів доларів.

Після чого новообраний спікер Палати представників, республіканець Майк Джонсон заявив, що хоче, аби допомога Ізраїлю та Україні розглядалася у палаті окремо. За його словами, допомогу, яку надають Києву, слід розглядати прискіпливіше.

Пізніше республіканці в Палаті представників США запропонували окремий законопроєкт про підтримку Ізраїлю, попри запит президента Джо Байдена, що об’єднував допомогу Ізраїлю та Україні.

Підготував: Сергій Дага