Путіну бракує грошей: Російські промисловці спростували заяви уряду про "добровільність" нового податку

россия,флаг,прапор,росія

Російські підприємці не пропонували запровадити для них новий "добровільний" податок на надприбутки минулих років (windfall tax), ця ідея виникла у Міністерства фінансів Росії у грудні минулого року і з того часу сторони намагалися знайти компроміс у цьому питанні.

Про це президент Російського союзу промисловців і підприємців (РСПП) Олександр Шохін розповів під час Петербурзького міжнародного економічного форуму (ПМЕФ), повідомляє РБК.

"Сам windfall tax, який, за словами (першого віцепрем’єра РФ, – ред.) Андрія Ремовича (Бєлоусова, – ред.), був ініціативою бізнесу, там була складніша історія. Я готовий розсекретити деякі дані щодо наших переговорів з урядом. Почалося це півроку тому, у грудні минулого року. Коли нам дали зрозуміти, що непогано було б сприятливу кон’юнктуру для компаній врахувати, не змінюючи податкової системи... Тоді ми почали в ініціативному порядку генерувати саму технологію windfall tax, але без великої допомоги Мінфіну не обійшлося", – сказав Шохін.

За словами голови РСПП, саме Мінфін запропонував обкласти "додатковим обов’язковим збором" перевищення середньої арифметичної величини прибутку за 2021-2022 роки над середньою арифметичною величиною прибутку за 2018-2019 роки.

Він додав, що російському міністерству також належить ідея стягувати податок за ставкою 5% у випадку сплати цього податку до кінця цього року та за ставкою 10% – із січня наступного. Шохін зазначив, що Мінфін "дуже не хотів це податком називати".

"Цей варіант податку – це справді компроміс, який не враховує всіх складнощів цього процесу інвестиційної в тому числі діяльності компаній. Але ми вважаємо, що уряду або слід виробити заздалегідь чітку формулу вилучення рентних доходів, яку вона успішно реалізувала через податок на видобуток корисних копалин, через експортні мита, або таки використовувати не екзотичні методи податкової політики, а універсальніші. Але найголовніше тут – передбачуваність податкової політики", – наголосив Шохін.

Читайте також: Путіну не вистачає грошей: Уряд і центробанк Росії пропонують "велику приватизацію"

Напередодні перший віцепрем’єр РФ Антон Бєлоусов заявив в інтерв’ю, що російський бізнес сам запропонував запровадити так званий податок на війну.

"Я вам відкрию велику таємницю: ідея цього податку про 300 млрд рублів належить бізнесу, а не державі… Вони ж розумні та поінформовані. Вони розуміють, що у них колосальні наддоходи за 2021 та 2022 роки. Гігантські просто. Більше, ніж у бюджету. Вони кажуть: Ніж нам податки підвищувати, давайте ми краще скинемось і заплатимо", – розповідав російський урядовець.

Законопроєкт про податок на надприбутки минулих років був схвалений урядом РФ 5 червня. Водночас Мін’юст зазначив, що ініціатива не відповідає ст. 57 Конституції, згідно з якою закони, які встановлюють нові податки або погіршують становище платників податків, не мають зворотної сили.

За оцінками Мінфіну Росії, внаслідок запровадження цього податку до дефіцитного бюджету РФ вдасться додатково зібрати близько 300 млрд рублів.

Як повідомлялося, нафтогазові доходи федерального бюджету Росії за підсумками січня-травня склали 2,85 трильйона рублів – це на 50% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Загалом, доходи бюджету РФ в січні-травні склали 9,8 трлн рублів – це на 19% менше, ніж за той же період 2022 року. Водночас видатки федерального бюджету РФ за перші п’ять місяців 2023 року зросли на 27% – до 13,23 трильйона рублів. У підсумку дефіцит бюджету Росії за підсумками січня-травня становив 3,41 трлн рублів. Це перевищує план на весь 2023 рік, який становить 2,93 трлн рублів, або 2% ВВП.