Санкції працюють: Росія залишиться без мобільного зв’язку 5G щонайменше до 2030 року

5g

Російський уряд вимушений відкласти запровадження нових стандартів зв’язку 5G та 6G-Ready через санкції.

Про це пише російський "Коммерсант" із посиланням на проєкт "Стратегії розвитку галузі зв’язку в РФ на 2024-2035 роки", яка розробляється за дорученням Путіна.

Згідно із документом, почати комерційну експлуатацію мереж 5G і 6G-Ready з використанням російського обладнання у всіх містах країни з населенням від 100 тис. осіб планується лише у 2030 році. При цьому нові мережі зв’язку "спочатку проєктуватимуться для потреб держуправління, оборони, безпеки та правопорядку".

При цьому у "дорожній карті" розвитку зв’язку, яку російський уряд затвердив наприкінці 2022 року, йшлося про те, що мережі 5G будуть запущені вже в 2023 році. До 2030 року чиновники планували забезпечити новим стандартом зв’язку 50 млн росіян.

При цьому у світі вже 249 операторів у 97 країнах запустили мережі 5G, а кількість їх абонентів перевищила 1 мільярд.

Читайте також: Продажі російських смартфонів впали до нуля через санкції і Китай

Для фінансування переходу на 5G уряд має намір використати бюджет держпрограм, місцеві та позабюджетні джерела. При цьому російський уряд визнає, що у 2022 році інвестиції у галузь зв’язку впали на 5,8%, передусім через проблеми мобільних операторів. Вони були змушені скоротити інвестиції, оскільки західні країни заборонили постачання обладнання у Росію, у тому числі базових станцій.

Як повідомлялося, в Україні ще наприкінці 2019 року ухвалили рішення видати загальнонаціональну ліцензію на користування радіочастотним ресурсом у смузі 3400-3600 МГц на конкурсній чи тендерній основі, а також погодили план заходів щодо впровадження в Україні 5G.

Однак у серпні 2021 року Кабінет міністрів відклав запровадження системи мобільного зв’язку п’ятого покоління в Україні через недостатнє фінансування.